Eurocommissaris van Informatie

Goedkoper bellen, sms'en en surfen in Europa

Vanaf 1 juli wordt mobiel bellen, sms'en en surfen van en naar andere landen in Europa -het zogenoemde roamen- goedkoper. In 2013 en 2014 gaan de tarieven omlaag en vanaf 2014 legt de Europese Unie vaste maximumprijzen op. Dat zijn de Europese Raad en het Europees Parlement overeengekomen.

Mensen die op vakantie zijn in het buitenland en veel naar huis bellen of zakenlui die in het buitenland veel gebruik maken van mobiel internet, krijgen vandaag de dag vaak torenhoge facturen in de bus. De Europese Commissie wil daar in de lidstaten van de Europese Unie alvast verandering in brengen. In mei volgt de definitieve stemming. De regeling blijft bij goedkeuring geldig tot juni 2022.

Vanaf 1 juli mag een telefoongesprek dan maximaal 29 cent per minuut kosten (nu: 42 cent), de ontvangst van een gesprek 8 cent per minuut (nu: 13 cent), een sms 9 cent (nu: 11 cent) en 70 cent per megabyte voor data (nu 2,23 euro). De Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes spreekt op Twitter van "geweldig nieuws".

Bron: deredactie.be

Maastricht revisited

Waarom de euro er moest komen of Maastricht revisited
07/02/2012
(bron; De Redactie)

Exact 20 jaar geleden – op 7 februari 1992 – werd het Verdrag van Maastricht ondertekend. Het verdrag bepaalde dat er een Economische en Monetaire Unie (EMU) gevormd zou worden, met een gemeenschappelijke munteenheid, de euro. Nu, zeggen sommigen, staat het overleven van de euro op het spel.

In Maastricht had men het nog over de ecu, de naam euro is pas in 1995 gegeven. De plannen voor een gemeenschappelijke munt dateren al van eind jaren zestig. Eind jaren 80 werden de plannen serieus. Europa was bezig met het creëren van één interne markt. Eén munt zou daar perfect bij aansluiten, was de redenering.

Lees meer...

Nieuwe voorzitter Europees Parlement

Martin Schulz nieuwe voorzitter Europees Parlement
di 17/01/2012 - 11:38
(bron; De Redactie)

Het Europees Parlement heeft de Duitse socialist Martin Schulz verkozen tot nieuwe voorzitter. 
Schulz beloofde dat hij zal trachten het parlement een belangrijkere rol te laten spelen in de Europese aangelegenheden. Schulz volgt de Poolse conservatief Jerzy Buzek op, die geen kandidaat meer was. De vervanging van de voorzitter halfweg de legislatuur van
het parlement was afgesproken door de grote fracties. Schulz zal aanblijven tot de Europese verkiezingen van 2014. Hij kreeg in de eerste stemronde 387 van de 754 stemmen en versloeg daarmee vlot twee Britse kandidaten, Nirj Deva en Diana Wallis.

Lees meer...

Debat: Toetreding van Turkije tot de EU

Toetreding van Turkije tot de Europese Unie

Georganiseerd door de Europese Beweging-België in samenwerking met Europa Direct Antwerpen en de Turkse Unie van België in het kader van Vila Cabral.

31 oktober, vanaf 19:00

 

Sinds 2005 onderhandelt Turkije met de Europese Commissie over toetreding. Deze onderhandelingen lokten heel wat controverse uit. De situatie is ondertussen zowel in Turkije, als in de Europese Unie ingrijpend veranderd ten op zichte van toen. De Europese Unie heeft eerst een institutionele crisis moeten verwerken en moet nu een economisch-financiële crisis het hoofd bieden. Ondertussen ontwikkelt Turkije zich steeds meer tot een regionale macht en gaat het het land economisch voor de wind. Hoog tijd voor een tussentijdse balans met voor- en tegenstanders.

 

Debatpanel:

  • Dirk Rochtus, Professor aan de Lessius Hogeschool
  • Güler Turan, Vlaams Parlmentslid en senatrice voor SP.A
  • Mehmet A. Saygin, jurist, op voordracht van de Delegatie van Turkije bij de EU
  • Frank Delmartino, Professor emeritus aan de Katholieke Universiteit Leuven

Moderatie door Aaron Ooms, Europese Beweging-België.

 

Indien u geïnteresseerd bent, kan u meer informatie vinden op deze website. Inschrijven kan u doen op dezelfde website en moet gebeuren vóór 28/10.

 

9 mei = Europadag!

Vandaag (9 mei) is het de Dag van Europa! Exact 51 jaar geleden gaf de Franse minister Robert Schuman de ambitieuze verklaring af dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht en legde zo de grondbeginselen van wat nu de Europese Unie is.
Om dit te vieren stellen jaarlijks de Europese instellingen hun deuren open voor het publiek en wordt er in Brussel een groots volksfeest georganiseerd. Dit jaar ging het Europees feest door op zaterdag 7 mei.
Naar aanleiding van deze verjaardag schreef ook
Herman Van Rompuy
, de voorzitter van de Europese Raad, een opiniestuk dat vandaag in verschillende Europese kranten verscheen, waaronder ook in De Morgen. 

Lees meer...

Pagina 1 van 3

You are here: Eurocommissaris van Informatie