Arnold Schwarzenegger nieuwe President van Europa

Na zijn twee mandaten als gouverneur van Californië is Arnold Schwarzenegger op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij overweegt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van de Europese Unie. Dit werd hem aangeraden door zijn entourage die dit alles glanshelder bekeken heeft: ‘Want de Fransen willen geen Duitser, en de Duitsers willen geen Italiaan’. Een Oostenrijkse bodybuilder dan maar.

De voormalige gouverneur laat een dieprood gekleurde Californische begroting achter, ondanks de resem van drastische besparingen die werden doorgevoerd. Overheidsgebouwen werden verkocht, inkomensbelastingen en btw verhoogd en er werd bezuinigd op overheidsuitgaven, waaronder onderwijs en ziekenzorg. Hij kreeg het gedaan om de ambtenaren een loonmatiging op te leggen en hun rijkelijke pensioenregeling af te zwakken. Niets van dit kon echter voorkomen dat rating bureaus Moody’s en S&P de krediet rating van de staat verlaagden van ‘A-plus’ naar ‘A’, wat Californië de minst kredietwaardige van de VS maakte.

Maar politiek is meer dan een begrotingstekort. Baanbrekend was de wet die hij ondertekende om de uitstoot van broeikasgassen in Californië tegen 2020 terug te dringen tot het niveau van 1990. Daarmee onderstreept de Golden State, die met Silicon Valley al het mekka van de IT-sector is, dat het ook in groene technologie tot de meest innoverende regio’s ter wereld behoort.

Momenteel is de Belg, Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Deze wordt volgens het Verdrag van Lissabon door de Europese Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen voor een periode van tweeënhalf jaar gekozen. De Europese top bestaat naast de permanente voorzitter ook uit de voorzitter van de Europese Commissie, momenteel José Manual Barosso, en de 27 regeringsleiders.

Omdat zijn toekomstplannen gelukkig nog vrij vaag zijn, zullen we voorlopig maar een beetje lachen met zijn beroemde woorden “I’ll be back”.

Artikel: "Arnold Schwarzenegger kan president van Europa worden"
Bron: De Knack, 20 april 2011

Arnold Schwarzenegger, gewezen Mister Universe, actieheld en gouverneur van Californië, krijgt van zijn entourage de raad om naar Europa terug te keren om zich kandidaat te stellen voor het Europees presidentschap.

Dat schrijft het gereputeerde Amerikaanse weekblad Newsweek

“Europa moet in de komende jaren op zoek naar een president met meer uitstraling, die de eenheid in Europa kan brengen,” zegt zijn voormalige kabinetschef Terry Tamminen. “De Fransen zullen geen Duitser willen en de Duitsers op hun beurt geen Italiaan. Als ze dan eens een Europeaan zouden kiezen die naar de Verenigde Staten is vertrokken en kan terugkeren om de George Washington of Thomas Jefferson van een nieuw en eengemaakt Europa te worden”.

De 63-jarige Schwarzenegger, geboren
in het Oostenrijkse Thal, heeft er twee mandaten opzitten als gouverneur van Californië. Momenteel wordt zwaar gespeculeerd over zijn toekomstplannen in de politiek of de filmwereld. President van de Verenigde Staten kan hij niet worden omdat die op Amerikaans grondgebied geboren moet zijn. (Belga/KVDA)

 

You are here: Eurocommissaris van Informatie >> Arnold Schwarzenegger nieuwe President van Europa