Nog meer centen voor Europa?

Vorig semester organiseerden we op 18 november 2010 een Café Europa over het budget van Europa. Om de Europese Unie van autonome financieringsmiddelen te voorzien, hebben we toen samen met Prof. Van Hecke de mogelijkheden van Europese belastingen besproken.

Als alternatief voorstel werd er later geopperd voor het uitgeven van een euro-obligatie. Prof. Van Hecke legde ons toen uit dat de Europese Unie geen leningen kan uitgeven, omdat zij elk jaar een sluitende begroting op tafel moet leggen. Om de druk van de financiële markten weg te halen, kwamen er dus stemmen op om af te stappen van dit principe.

Een artikeltje uit De Tijd met de mening van Jean-Claude Trichet, de voorzitter van het ECB. Een instelling dat nog van 27 t.e.m. 29 november vorig jaar door EKA bezocht werd.

Artikel: Trichet tegen uitgifte van euro-obligaties
Bron: De Tijd, 22 maart 2011
Auteur: Wouter Vervenne

De Europese Centrale Bank (ECB) vindt de uitgifte van euro-obligaties niet wenselijk omdat dergelijke obligaties de budgettaire discipline zouden verminderen. Dat heeft ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet gisteren gezegd in het Europees Parlement.

Sommige analisten en politici pleiten voor de uitgifte van gemeenschappelijke obligaties voor alle eurolanden. Ze willen zwakke eurolanden helpen en de ontwikkeling van een grote Europese obligatiemarkt stimuleren.

‘Euro-obligaties zouden op korte termijn de druk van de financiële markten wegnemen, maar ook de prikkels voor een gezond begrotingsbeleid verminderen’, beklemtoonde Trichet. ‘Gemeenschappelijke obligaties geven investeerders niet de mogelijkheid het begrotingsbeleid van individuele landen te beoordelen. Dat creëert een probleem zolang we geen politieke federatie hebben met een federale begroting.’

De ECB is nog steeds van plan op 7 april de rente te verhogen, suggereerde Trichet. ‘Wat het toekomstige monetair beleid betreft, heb ik niets toe te voegen aan wat ik eerder deze maand heb gezegd.’

De Japanse aardbeving had bij sommige analisten twijfel doen ontstaan over de renteverhoging. Trichet signaleerde dat zo’n tragedie meestal een belangrijke daling van de activiteit veroorzaakt. Daarna treedt een herstel op.

De financiële sector moet in de toekomst de last van een mogelijke crisis dragen, aldus nog Trichet. ‘In dat kader kunnen heffingen op de banken worden overwogen. Ik verwelkom dat de Europese Commissie bankheffingen overweegt.’

You are here: Eurocommissaris van Informatie >> Nog meer centen voor Europa?